Poohliadnutie sa za Majstrovstvami Slovenska SLA 3D (reportáž)

Počas predposledného prázdninového víkendu od 25. do 26.8. 2018 prebehli vo Valčianskej doline Majstrovstvá Slovenska SLA 3D v lukostreľbe. Súťaž trvala 2 dni a bola zorganizovaná pod patronátom lukostreleckého klubu Arquitis Blatnica.

Výber organizátora tohoto najprestížnejšieho lukostreleckého podujatia prebehol už pred deviatimi mesiacmi počas Výročnej členskej schôdze SLA 3D vo Varíne, keď výber prebiehal z troch možných klubov: LK Varín, LK 3beč Partizánske a Arquitis Blatnica. Vybraný klub vedený Ing. Róbertom Paškuliakom si vybral na organizáciu krásne prostredie lyžiarskeho a turistického strediska Valčianska dolina južne od Martina.

S odstupom času treba priznať, že výber tohto strediska bol na takýto typ súťaže veľmi vhodný. Jednak terénom, výborným zázemím (obrovská reštaurácia), ako aj rozsiahlou paletou možností ubytovania len pár desiatok metrov od miesta konania súťaže.

40549198_677835895901687_7301319320867438592_o.jpg

MSR boli organizované podľa pravidiel HDH IAA. Pre nazasvätených to znamená skrátka asi toľko:

  • strieľali sa 3 okruhy po 20 terčov (nedeľný okruh sa pre zlé počasie upravil na 15 terčov)
  • v nedeľu popoludní sa strieľalo 6-členné finále pre dospelých
  • strieľa sa na 1 šíp
  • maximálka pre deti 18 m, tradičné luky 27 m, kladky 45 m
  • strieľa sa na neznámu vzdialenosť.

Majstrovstvá SR SLA 3D boli otvorenou súťažou, takže sa jej mohli zúčastniť aj zahraniční lukostrelci z Česka a Maďarska. Celkovo bola na súťaž určená maximálna hranica 240 lukostrelcov. Už niekoľko týždňov pred súťažou sa nedalo prihlásiť, keďže bol dosiahnutý maximálny počet prihlášok. Nakoniec však bolo reálne 220 účastníkov. Niektorí neprišli, niektorí sa odhlásili na poslednú chvíľu. Čo je škoda, pretože viacero strelcov sa na súťaž nedostalo, keďže sa rozhodovali až v auguste a už neboli voľné miesta.

Valčianska dolina privítala prvých lukostrelcov už piatok. Na strelnici trénovali prví účastníci, bolo veselo, deti využili možnosti trampolín a ďalších detských zábaviek. Krásne letné počasie bohužiaľ skončilo okolo 19.hodiny. Tak, ako to predpovedali aj meteorológovia. Prišiel hustý dážď i ochladenie. A to sme si mysleli, že sa hádam model Aladin z SHMÚ mýli na piatok i víkend. Bohužiaľ sa nemýlil.

MSR sa rozbehli podľa harmonogramu v sobotu dopoludnia prvým kolom na 20 terčov. Troška pršalo, ale trať bola ešte vporiadku. Organizátor vzorne rozdelil lukostrelcov podľa výkonnosti zo SP na dva okruhy. Jeden sa nachádzal v spodnej časti zjazdovky - väčšinou to boli terče na lúke, asi štvrtina terčov bola v lese. Druhá trať sa nachádzala v strednej časti zjazdovky, bola náročnejšia. Zhruba polovica terčov sa nachádzala v lese, druhá polovica na lúke.

V tomto roku sa testovala na súťaži novinka - deti súťažili samé, bez rodičov. Organizátor zabezpečil vedúcich skupín, ktorí počas dvoch dní zodpovedali za svoju cca. 7 člennú skupinu. A musím s odstupom času povedať, že tento model sa osvedčil vynikajúco. Deti sa spolu skamarátili, súťažili medzi sebou a nie s nárokmi svojho rodiča a aj z hľadiska nedeľnej úpravy trate výhradne pre deti bolo toto riešenie organizácie veľmi vhodné.

40400061_677664649252145_8252277934069383168_o.jpg

V sobotu popoludní prestalo poprchať, ochladilo sa. Súťažiaci si odstrieľali v rovnakých skupinách druhý z okruhov.

Najväčším strašiakom pre organizátorov však bola nedeľná predpoveď počasia. Predpoveď hovorila o silnom vetre a desiatkach mm zrážok. Preto vo večerných hodinách prebehlo stretnutie prítomných členov predsedníctva SLA 3D s organizátorom a prediskutovali sa možné alternatívy, ako pokračovať počas nedeľného programu. Cieľom bolo hlavne neohroziť zdravie účastníkov MSR. Naozaj nezávidím organizátorovi, že musel popri "všedných" organizačných povinnostiach spojených s MSR riešiť ešte aj alternatívy na nedeľu. Narýchlo sme ešte na webovú stránku, ako aj Facebook SLA 3D umiestnili informáciu o stretnutí predsedov klubov na nedeľu ráno, aby sa prediskutovali možnosti, ako postupovať ďalej v súťaži. Boli možnosti od plného dokončenia súťaže až po zrušenie nedeľnej časti. Všetko záviselo od počasia.

veterani.jpg

reflex.PNG

zeny.jpg

V nedeľu ráno oboznámil organizátor prítomných členov predsedníctva SLA 3D o svojom návrhu, že by sa obe trate skrátili na 15 zvierat, pričom by sa zrušili najnebezpečnejšie zvieratá v lese a na najprudších miestach. Toto riešenie bolo priechodné a bolo schválené aj predsedami a zástupcami klubov. Výnimku tvorili deti, pre ktoré sa presunuli zrušené zvieratá dolu k reštaurácií a tam sa im postavilo skrátené tretie kolo na 12 terčov. Pre deti to bolo určite najprijateľnejšie riešenie. Dážď si prestáli v teple zázemia reštaurácie a po skončení dažďa si strelili svoje tretie kolo.

Dážď síce prišiel, ale bez úrazu a úhony sa dostrieľala skrátená dopoludňajšia časť. A popoludní nasledovali v zime a daždi finálové kolá na 6 zvierat pre 6 najlepších súťažiacich z každej divízie lukov (iba pre dospelých a veteránov).

40457803_677671112584832_4415410973687414784_o.jpg

V očiach mi len zostal pohľad na hlavného rozhodcu Miroslava Gilániho, ako po poslednom finále TRRB veteránov si šťastný, mokrý a unavený ľahol do trávy. Za svoj výkon si zožal zaslúžený potlesk. Všetko sa stihlo a podarilo.

rozhodca.PNG

Po nahodení všetkých výsledkov prebehlo v pripravenom stane slávnostné vyhodnotenie.

40449186_677672435918033_5414853058922283008_o.jpg

pohare.PNG

Tohtoročné MSR SLA 3D boli z môjho pohľadu veľmi pekné, naozaj náročné pre zlé počasie nielen pre strelcov, ale hlavne pre organizátorov. Boli dôstojným vrcholom slovenskej 3D lukosteľby v roku 2018.

Veľké poďakovanie za tohtoročné MSR SLA 3D patrí všetkým organizátorom z klubu Arquitis Blatnica - organizátorovi Róbertovi Paškuliakovi, hlavnému rozhodcovi Miroslavovi Gilánimu, spracovateľke výsledkov a skupín Miške Kyselovej, ako aj im rodinným príslušníkom, členom klubu Arquitis, dobrovoľníkom z rád rodičov, ktorí robili vedúcich detských skupín a všetkým, ktorí sa svojou pomocnou rukou zaslúžili o organizáciu tohoto podujatia.

organizátori.jpg


O názor na túto súťaž sme požiadali aj predsedu klubu Arquitis Blatnica - Róberta Paškuliaka:

robo paskuliak.PNG

Náš klub bol tento rok poverený organizáciou Medzinárodných majstrovstiev Slovenska, ktoré sa konali 25.-26.8. 2018. Pri výbere lokality sme sa rozhodli pre Valčiansku dolinu a lyžiarske stredisko snowland, pre vybudovanú infraštruktúru – parkoviská, ubytovanie, reštauračné služby a zariadenia pre deti.

Terén na strieľanie sme uvažovali využiť podobne ako pri minuloročnom West cupe. žiaľ toto sa nám nepodarilo, nakoľko sme nedostali súhlas vlastníkov, takže polovica trate nám zo dňa na deň zmizla a pred nami stál ťažký oriešok, kde so 40 terčmi, aby bola trať zaujímavá, náročná a bezpečná.

Nakoniec sme využili okolitý terén, kde 40 percent terčov bolo umiestnených v lese a zvyšok na lúke. Okruhy mali ca 1,5 km každý a vyžadoval aj určitú kondičnú pripravenosť pri stúpaní po zjazdovke.

Dúfali sme, že vydrží pekné počasie a modlili sa že predpoveď počasia nevyjde…žial vyšla… 220 pretekárov privítalo hnusné daždivé počasie a bolo po nálade, hlavne v prvok kole. Našťastie druhé kolo poobede sa strieľalo už bez dažďa, ale nedeľné ráno bolo ešte horšie.

Museli sme reagovať na vzniknutú situáciu, lebo rozmočená trať sa šmýkala a mohla ohroziť bezpečný priebeh súťaže. Použili sme plán B. V treťom kole sme museli vylúčiť 5 terčov v ťažšie dostupnom teréne na oboch tratiach a pre deti postaviť nový polygon 6 zvierat, ktorý strieľali 2 krát.

Boli sme prví, ktorí vyskúšali nový koncept pre streľbu detí, po vzore súťaží v zahraničí: deti tvorili samostatné skupiny s vedúcim. Obavy, že to nezvládnu sa vôbec nepotvrdili. Decká sa výborne bavili, síce zablatené až za ušami, ale vysmiate si užívali preteky a našli si aj nových kamarátov. Podľa nášho názoru dobrá myšlienka a treba v tom pokračovať.

deti.PNG

bodovanie.PNG

Aký začiatok taký koniec… Eliminácie sa strieľali v daždi a aj vetre, ale napriek tomu, že niektorí súťažiaci odstúpili, väčšina to zvládla a tí najlepší získali krásne medaily a poháre Majstrov Slovenska.

(ďakujeme Robovi za rozhovor)


Aj v tomto roku sme vytvorili štatistiku najúspešnejších lukostreleckých klubov pre Majstrovstvá Slovenska SLA 3D. Najúsešnejším klubom sa stal LK 3beč Partizánske so šiestimi zlatami a celkovo 10 medailami. Do prvej trojky sa dostal ešte klub Horné Húščie 3D a LK Hubert Arrows.

najúspešnejšie kluby 2018.PNG

Pre zaujímavosť uvádzame aj tabuľku, v ktorej sú kluby zoradené podľa celkového počtu získaných medailí v roku 2018. A túto tabuľku sme porovnali s výsledkymi z minulého roku. Tu je vidno, aké zmeny na medailových pozíciach nastali v jednotlivých kluboch.

kluby podľa počtu medailí.PNG


Ešte raz ďakujem organizátorom i súťažiacim.

Peter Málek - predseda komunikačnej komisie SLA 3D

Posted in Reportáže, Komunikačná komisia on sep 24, 2018

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba