Majstrovstvá Slovenska SLA 3D na Duchonke sú úspešne za nami- reportáž

Majstrovstvá Slovenska SLA 3D na Duchonke sa stali najväčším lukostreleckým podujatím na Slovensku v roku 2021. A kto prišiel, určite neobanoval, odniesol si pekné zážitky a niektorí aj krásne medaile.

A pre tých, ktorí neboli, sme dali dokopy túto reportáž, aby si urobili predstavu o tejto súťaži.

MSR SLA 3D sa konajú už tradične koncom leta. Pred rokom, keď som hľadal niekoho, kto by zorganizoval takéto náročné podujatie, som oslovil dva pomerne mladé, ale o to viac ambiciózne lukostrecké kluby, či by pre nás neurobili MSR. A LK Epirus na čele s Jankou Harabinovou a LK Topoľ na čele s rodinou Karasovou súhlasili. Prvýkrát si úlohy s organizáciou MSR rozdelili dva kluby.

Počas víkendu od 10.-12.9.2021 sa stretlo okolo 280 lukostrelcov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rakúska na Duchonke. Organizátori nám postavili naozaj veľkorysú strelnicu a dva okruhy v okolí kaštieľa. V Covid automate bol okres stále zeleným, tak sme mohli v režime OTP fungovať bez väčších obmedzení.

mapa.jpg

Celý kaštieľ si organizátori prenajali od Ministerstva vnútra SR a bol výbornou základňou pre celovíkendovú súťaž.

kastiel.jpg

Už pred súťažou nás Janka Harabinová informovala o všetkom potrebnom na Facebooku SLA 3D. Bolo potrebné pripomenúť si niektoré pravidlá, či informovala o víkendovom programe.

V piatok popoludní sa účastníci začali registrovať a využili tréningovú strelnicu, aby ešte dotrénovali, čo bolo treba. Veľmi pozitívne hodnotím to, že organizátori dali možnosť uhradiť štartovné aj vopred, čo využila asi polovica účastníkov. Tým sa veľmi skrátila doba registrácie, ktorá prebiehala v piatok i v sobotu plynule.

trening.jpg

V piatok večer prebehla pri vatre pri kaštieli opekačka s gitarovým koncertom 4 gitár.

V sobotu ráno sa pri kaštieli uskutočnilo slávnostné zahájenie. Trate sa nachádzali v lese za kaštieľom. Z môjho hľadiska veľmi pekné trate, pri ktorých sa organizátori vyhrali s terénom a využili jeho možnosti, ako sa dalo. Trate boli stredne ťažko postavené, tak ako sa na MSR patrí.

Po odstrieľaní 20 terčov si 8 výdajcov stravy poriadne "máklo" a behom pár desiatok minút vydali asi 300 obedov.

obedy.jpg

Popoludní sme sa rozišli na ďalšiu trať, končili sme niekedy okolo 16:30 hod. Počasie bolo dnes nádherné, slnečné, v lese sa veľmi príjemne strieľalo. V sobotu večer bola pri zámočku retro párty s DJom v duchu 80.rokov.

V nedeľu dopoludnia sme sa vrátili na svoju prvú trať a odstrieľali tam ďalších 20 terčov. Organizátori nám to na rovnakej trati veľmi nezľahčovali. Kolíky prestavali a dali ich zvyčajne ešte ďalej. Okolo obeda sa pre väčšinu súťaž strelecky skončila. Do popoludňajších rozstrelov postupovali iba najlepší šiesti z každej dospeláckej divízie.

Prvýkrát sme si zasúťažili aj v súťaži klubových tímov. Kým sa stihli spracovať nedeľné výsledky, stihlo sa odsúťažiť finále klubov.

finale.jpg

timy.jpg

Po finále nasledovalo vyhodnotenie. Najskôr tombola a následne udeľovanie krásnych medailí.

vyhodnotenie.jpg ... prvýkrát sa súťažilo aj v súťaži klubových tímov. Vyhral LK Hubert Arrows, 2. Horné Húščie 3D a 3. LK Bašta Rimavská Sobota

Smutní, že to celé skončilo, sme v nedeľu večer odchádzali domov. Bol to krásny víkend a už sa tešíme o rok opäť niekde na MSR.

Toľko čo najstručnejší popis toho, čo sa tam počas víkendu chronologicky dialo pre tých, ktorí tam neboli.


PETER MÁLEK, SÚŤAŽIACI, PREDSEDA SLA 3D, HORNÉ HÚŠČIE 3D

A ako som videl tieto MSR ja?

Ak by som mal hodnotiť tieto MSR, tak ich určite hodnotím veľmi pozitívne. Každý, kto sa dá na organizovanie takéhoto podujatia, si zaslúži veľkú pochvalu a uznanie. Súťaž MSR - to je otázka vyriešenia organizovania veľkého počtu rôznych vecí - dobrovoľníkov, materiálu, činností, povinností, financií atd. Kto si to neskúsi, nevie si to ani predstaviť, čo je s tým spojené.

Za mňa chcem vyzdvihnúť:

  • premyslené a vopred zabezpečené všetky informácie k súťaži (pravidlá, mapky, platba vopred apod.)
  • veľmi pekné trate a terén (kvalita zvierat, veľa záchytných terčovníc a sietí)

HRICI.jpg

  • drobnosti: razítko pre rozhodcu na kontrole náradia, pásky na ruku, aby nás vedeli rozlíšiť, darček pre každého - krásny uteráčik...
  • obrovská strelnica a miesto na finálové súťaže s kvalitnými terčami (zdvojená strelnica bola naozaj veľkorysá)
  • lokalita veľmi vhodná na organizovanie súťaží (dostatok ubytovania v okolí, výborné terény, veľká strelnica, zámoček ako základňa)
  • práca oboch rozhodcov, klobúk dolu, Vladka i Peťo! Aj vďaka nim to prebiehalo tak plynulo.
  • vopred upozorňovanie na dodržiavanie časov na streľbu, zapísanie bodov do 150 sekúnd (nehľadanie šípov) a kontrola rozhodcami ovplyvnila pozitívne plynulosť súťaže. Vďaka tomu sa súťaž ani jeden deň dajako významne nezapchala a strieľali sme plynulo.
  • naozaj krásne a netradičné 3D medaile - možno to ani veľa ľudí nevie, ale na na medailách nie je dajaká vymyslená Katniss z filmu, je to naša reálna lukostrelkyňa Nela Ž.. Tento rok sme prvýkrát neudeľovali na MSR poháre, ale boli to veľmi pekné drevené plakety (SLAčka) – každému sa páčili, čo som rád.

medaile2.jpg

  • odovzdávanie bodovačiek celej skupiny kapitánmi skupiny je do budúcnosti správny krok, ako to naučiť aj našich členov na Slovensku, že treba takto postupovať. Bodovačky vypisovali striktne iba zapisovatelia po ukončení daného kola, vypísali bodovačky po stĺpcoch a súťažiaci bodovačku iba skontroloval a podpísal. Odovzdávanie bodovačiek tak prebiehalo bez čakania a plynule.

bodovačky.jpg

  • počas finále sa na veľkej tabuli spočítavali výsledky po každom šípe, tak sme po každom kole sme vedeli, kto je na tom ako. To bolo výborné.
  • možnosť ubytovania pre karavanistov a pre stany využilo veľa lukostrelcov. - pridružené aktivity (diskotéka, ale najmä výborní gitaristi z Topoľu pri vatre ... paráda)
  • obrovské množstvo dobrovoľníkov (od parkovania, cez strelnicu, po zázemie)
  • obrandovanie MSR (plagát, stojace vlajky apod.)
  • konečne sa podarilo platiť aj vopred prevodom, veľmi to urýchlilo registráciu
  • organizátori zabezpečili naozaj bohatú tombolu, ktorej losovanie nám vyplnilo čakanie na medailobranie

obrazok.jpg

MEDAILE.JPG

Čo ma mrzelo na súťaži, tak to boli výstupy niektorých nespokojencov. Niekto sa sťažoval na trať, že bola ďaleko, či dlhá. Pritom nevedel, aké mali organizátori možnosti a podmienky na stavbu trate od majiteľov pozemkov. (voľakedy som bol na ME IFAA v Nemecku a tam mala jedna z tratí 12 km! A nik sa nesťažoval. V Maďarsku teraz v auguste bol len začiatok jednej z tratí 20 minút od strelnice a nik sa nesťažoval. Akoby v zahraničí to akceptujeme, u nás nie.) Z môjho hľadiska i hľadiska pravidiel, či bezpečnosti, boli trate výborne postavené, pochvala staviteľom trate!

Alebo ak strelec, ktorému sa asi nedarí, veľmi škaredo znadá riaditeľovi preteku, či organizátorom? To by sa nemalo stávať a bolo by správne sa dotknutým ľuďom ospravedlniť. Pretože majú pokazený celý víkend a zopár rokov sa určite nedajú na organizáciu podobného podujatia. Práve pre takýchto...

Títo veční nespokojenci by si mali uvedomiť, akou formou treba povedať pripomienku k niečomu. Ak sa aj niečo organizátorovi nepodarí na 100%, tak sa to dá povedať aj normálne, civilizovane.

Úlohy pre SLA3D:

  • zvážiť zvýšenie štartovného, aby mohli byť všetky náklady pokryté bez problémov
  • zvážiť stavať na MSR 3 trate (ak by bola ochota od organizátora) – nik by sa nevracal na rovnakú trať, nemuseli by sme obmedzovať počet účastníkov // resp. ak budú 2 trate, či neobmedziť počet účastníkov účasťou na SP (čo potom so zahraničnými a ako vyriešiť prihlasovanie). Chce to ale ďalšie terče a je to práca navyše.
  • zvážiť, či nájsť a zaplatiť človeka, ktorý by bol zodpovedný za priebežné nahadzovanie výsledkov a ich zverejňovanie (vízia online bodovačiek sa snáď naplní do budúcnosti).
  • nájsť ďalší klub pre rok 2022, ktorý bude ochotný zorganizovať MSR (počas súťaže som agitoval u predsedov rôznych klubov, či sa nedajú na MSR 2022 - jedného šikovného záujemcu som už našťastie našiel, dúfam, že sa prihlásia ešte ďalšie kluby, na VČS vyberieme).
  • 2 rozhodcovia od SLA 3D pre MSR je určite do budúcnosti tým minimom, čo táto súťaž potrebuje
  • Súťaž klubových tímov bola myslím veľmi úspešná, treba premyslieť do budúcnosti, aké kritériá zjemniť (aby bolo viac účastníkov) – ale aby stále aspoň traja boli z jedného klubu (podľa mňa tvoriť tímy tak, že sa najlepší strelci spoja a vytvoria tímy z najlepších, nemá zmysel). Ide o to, aby sme podporili a vyzdvihli najlepšie kluby. A podporili sme súdržnosť jednotlivých tímov. Taktiež treba roztiahnuť finále tímov na celú šírku strelnice (pre tímy strieľať 3 zvery vľavo a 3 vpravo) a dať extra kolíky pre toto finále. Aby sme obmedzili malú výhodu pre strelcov v tímoch do individuálnych finále.

obrazok2.jpg

Ja osobne som pyšný na to, že máme v SLAčke stále dostatok ochotných, šikovných a zanietených ľudí, ktorí vedia zorganizovať aj takéto veľké lukostrelecké podujatie. Ďakujeme LK Epirus a LK Topoľ!


JANA HARABINOVÁ - ORGANIZÁTOR, LK EPIRUS

janka.jpg

Usporiadať MSR je výzva pre akýkoľvek klub, pričom doporučujem , pred jej prijatím , aby sa každý zamyslel, ako v minulosti usporiadal SP, WC či rôzne domáce klubové súťaže a s čím sa najviac potrápil, resp.čo si odnieslo kritiku a naopak pochvalu.

Čiže zrátanie si plusov a mínusov, materiálno - technického vybavenia , fyzických síl a skúseností . Takto som to robila aj ja , poradila som sa s našimi členmi a keďže u nás myšlienka nevznikla v našich hlavách či ambíciách , ale boli sme pozvaní na poslednom kole SP predsedom SLA3D na spoluprácu s iným klubom a rozhodli sme sa do toho ísť.

Čakalo nás vybavovanie množstva formalít , potvrdení ohľadom miesta, možnosti ubytovania sa min pre 150 účastníkov, prístup z cesty, parkovisko , veľkosť strelnice a rovnako dobrý terén pre 2 trate.

Paralelne s týmto sme si zrátali majetok, čo bude treba dokúpiť, čo máme , čo treba opraviť, urobila som približný rozpočet finančný a rovnako ľudí ... a posledný krokom bolo logo a medaile , v akom duchu , farba , vzor. Tu som zistila, že to nemôže robiť klub , ani 5 vybraných ľudí, pretože sa bude človek doťahovať na detailoch rok a nič nestihne. Takže som nesmierne vďačná klubu LK Topoľ, že to nechali nakoniec na mňa.

Posledným bodom bol "scenár" . Znie to filmovo, ale zo skúseností z minulých MSR mi bolo jasné, že nemôžu všetci robiť všetko a rovnako, že to nemôže jedna osoba riadiť, pretože sa doslova zblázni.

Preto som vymyslela "pracovné bunky" ( strelničiari, stavitelia tratí, obedári, vlajkonosiči, bodovačkári ,parkoviskári...) , ktoré ma dotazovali, až keď bolo zle. Čiže vedeli, čo majú robiť ( mali u seba časový plán ,) a prešli sme si to min 4x spolu a aj kaźdé ráno/večer na MSR .

organiz.jpg

Samotný priebeh sa nedá naučiť, to treba zažiť, keď urobíte max.počet a stále vás kamaráti prosia, nech ich tam "nejako" dohodíte, však urote 3 trate a basta..., 3 dni pred MSR sa začnú ľudia odhlasovať a vôbec ich nezaujíma, že vy musíte objednať 650 obedov napevno, keď ľudia neparkujú ako ich požiadate, pýtajú sa vás , prečo je trať ťažká...ďaleko, iní vás chvália za perfektný terén, ďalší chce vedieť kedy budú výsledky, pritom ešte neodovzdal bodovačku, ďalší plače , lebo nastrieľal veľa núl, iní vám ďakujú za perfektnú úroveň a informovanosť, fotky, napriek mnohým pokynom, do noci hľadáte 4 bodovačky a zistíte , že ich samotní lukostrelci neodovzdali ,porovnávajú vás s MS , a pritom zabudli , že na MS platili vstupné 4 násobne viac ....spíte max 4 hodiny denne a snažíte sa byť milý na všetkých, či sa im páči , alebo nie....nakoniec vyčerpaný po 3 dennom maratóne idete domov a ešte týždeň vraciate požičané veci a upratujete .

A nakoniec sa vás kamaráti z klubov pýtajú, či to stojí za to? Ak to nerobíte preto , že máte lukostreľbu a lukostrelcov radi , tak nie.

Pretože dávate do toho mnoho svojej energie, dobrovoľníctva , empatie , aby si to ostatní lukostrelci užili, aby sa cítili dobre, aby mali krásnu a náročnú trať, aby sa dobre najedli , aby nečakali v rade , aby mali krásne spomienky , fotky, medaile, tombolu...

Nemá zmysel, najmä lukostrelcom, ktorí nikdy nerobili súťaž , vysvetliť, že všetko sa nedá urobiť na 100% a že ste urobili všetko , čo bolo vo vašich silách a finančných možnostiach. Najsmiešnejšie je , keď vás ľudia porovnávajú s MS v Maďarsku a zabúdajú, že tam platili štartovné 150€ bez obedov a nie 35€ aj s 2 obedmi. Ja ďakujem všetkým zúčastneným , že nás poctili svojou účasťou a rovnako ďalšiemu organizátorovi prajem , aby mal rovnako veľa síl, nápadov, a najmä , aby ako my, urobil rovnako dobré , alebo aj lepšie MSR 2022.


TIBOR LÉVAY, SÚŤAŽIACI, LK BAŠTA RIM.SOBOTA

tibor 1.JPG

Všeobecne som bol spokojný so všetkým a keby som chcel tak iste nájdem chybu, ale bol som si zasúťažiť na MSR. Registrácia kontrola náradia strelnica bez problémov, pravda je, že na strelnici niektoré vzdialenosti v piatok nesedeli. Zahájenie, nástup v poriadku.

TIBOR 2.jpg

Trate miestami náročné, ale pre mňa zvládnuteľné! Ja som bol spokojný zo všetkým tak ako bolo, jedno je isté na každej súťaži je čo zlepšovať, ale stále sa učíme! Tí čo chcú vyhrávať mali by chodiť aj na ťažké súťaže kde sa dajú získať skúsenosti.


PETER VILÍM, HLAVNÝ ROZHODCA, LK DOBŠINÁ

vilim.jpg

Z pohľadu rozhodcu. Bez rozhodcu s píšťalkou a stopkami je každá súťaž aj v tých najprofesionálnejších podmienkach veľkou výzvou, no ako som sa sám presvedčil aj naši strelci sú v pohode ľudia a ich názory sú čím častejšie normálnejšie. Tak tomu bolo aj na MMSR na Duchonke, z môjho pohľadu prebiehalo všetko disciplinovane, pár strelcov si fúklo do dregra, meral som čas na výstrel a zapisovanie bodovačiek, malé nedostatky sme riešili hneď na mieste dohovorením, musím konštatovať že strelci vo všetkých skupinách boli zodpovedný čo sa odzrkadlilo aj na čase strávenom na súťažnej trati.

Za mňa jedna veľká poklona usporiadateľom, lebo usporiadať dvojdňový pretek s tak vysokým počtom súťažiacich je veľká drina čo na fyzickej ale aj psychickej úrovni.


FILIP SCHWARZ, ORGANIZÁTOR, LK EPIRUS

FILIP.JPG

Tohtoročné MSR bola pre mňa osobne naozaj vyčerpávajúca udalosť. Keď sme sa prihlásili ako organizátor, nikdy nás nenapadlo koľko roboty to bude. Pre mňa ako staviteľa trate bolo prekvapujuce ako sa vie počas roka zmeniť les. Pri každej návšteve Duchonky sme mali pocit, že naša trať zmizla a musíme začať znova. Pri kombinácií našich a terčov od SLA sme mali veľmi široké možnosti ohľadom zostavenia trate. Prišiel týždeň pred MSR a ukázalo sa, že aj vec ako transport všetkých našich vecí z Prievidza na Duchonku bude zložitejšia operácia.

Čo zabudneme ostane zabudnuté. Pod týmto heslom sme dôkladne vyprázdnili sklad a prichystali všetko potrebné. V piatok po rannom príchode na miesto sme hneď po krátkom brífingu od Janky vyrazili stavať trať. Aj tu sa ukázalo, že sa nedá všetko naplánovať.

Môj odhad stavby 3 hodín sa predĺžil na skoro 7. Zložité sa ukázalo kosenie. Tu sme nemohli ísť hore dole krovinorezom. Museli sme rešpektovať pokyny lesníkov a skutočne vykosiť len burinu a zároveň sa vyhnúť mladému lesu. Po únavných 7 hodinách stavania bola trať pripravená.

Hlavný rozhodca zmenil len jeden alebo dva kolíky. Deň som ukončil unaven jak pes. V tom mi ale došlo, že ma zajtra čaká ešte streľba :) Napriek vyčerpaniu sa mi podarilo podať skvelý výkon a umiestnil som sa na 3. mieste. Nakoniec sa chcem poďakovať celému tímu LK Epirus a LK Topoľ, dobrovoľníkom, sponzorom a špeciálne Janke Harabinovej bez ktorej by sa tohtoročné MSR nedokázali uskutočniť.


MICHAL HRICIŠÍN, SÚŤAŽIACI, INDIV.ČLEN

MICHAL.jpg

V ktorom športe sa dostanete na majstrovstvá Slovenska ako začiatočník? Presne o tom je 3D archery. O prírode, dobrej partii a o osobnom raste a výkonoch. O koncentrácii na trati o hre svetla a tieňov.

Ja, ako 6-mesačný lukostrelec, som vďačný za každú súťaž, na ktorú sa mi podarí z ďalekého východu dostať. O to viac, keď sa jedná o najväčšie strelecké podujatie na Slovensku.

Veľmi si vážim každú radu a každé upozornenie na chybu ktorú urobím, či už na trati alebo na cvičnej strelnici. Tri strelecké dni, kde sa Vám organizátori postarajú o bezpečnosť na trati a strelnici, o jedlo a aj o zábavu sú preto výborným podujatím pre každého strelca, či už začiatočníka alebo majstra slovenska, či deti, alebo veteránov.


KONEČNÉ VÝSLEDKY MMSR/MSR SLA 3D 2021:

VÝSLEDKY - SÚŤAŽ JEDNOTLIVCOV TU:

VÝSLEDKY KLUBOVÝCH TÍMOV TU:


ŠTATISTIKA NAJÚSPEŠNEJŠÍCH KLUBOV:

KLUBY2.JPG


Štatistika súťaže:

Štatistika účastníkov:

celkovo: 271, z toho 194 mužov, 85 žien Deti: 38, Kadeti: 53, Seniori: 145, Veteráni: 43

Priemery na šíp: najvyšší priemer na šíp: celkovo červený kolík: Neufeld Jeno, CU, 10,05 bodov (senior) najvyšší priemer na šíp celkovo modrý kolík: Jozef Žitňanský, BB, 8,62 bodov (senior)

V minulosti som dával sem aj zoznam najlepších strelcov, ktorí súťaž dali od modrého kolíka bez outu. Trate boli naozaj asi ťažké, pretože v tomto roku sa to nepodarilo nikomu :).

S jedným chybným výstrelom sa môžu pochváliť z klasických lukov iba: Žitňanský Jozef, Benjamín Kun, Josef Ehrenreiter, Pavol Šulek a Orsolya Racskóne.

1 out.JPG


FOTOGRAFIE:

fotograf: Samuel Marušinec

Sobota:

foto.JPG

link: https://www.facebook.com/groups/1692242681061252/permalink/3020041944947979/

Nedeľa:

foto2.JPG

link: https://www.facebook.com/groups/1692242681061252/permalink/3020709101547930/

fotograf: Ivan Majchrovič

Nedeľa finále:

foto3.JPG

link: https://www.facebook.com/groups/1692242681061252/permalink/3020713794880794/


Najväčšie vonkajšie tohtoročné 3D lukostrelecké podujatie je za nami. Nezostáva mi nič iné, len veľmi pekne poďakovať celému tímu "Epirusákov a Topoľákov" za organizačne výborne zvládnuté MSR, súťažiacim za dodržiavanie pravidiel a korektný prístup, či za súťaženie fair play. Taktiež ďakujem hlavným rozhodcom, fotografovi, sponzorom, sprievodným osobám pre deti a ostatným pomocníkom.

Tešíme sa na ďalšie 3D-čkové lukostrelecké súťaže!

... a verím, že táto súťaž nakopla niektorý z klubov, že sa podujme zorganizovať MSR SLA 2022!

Peter Málek - predseda SLA 3D

MSR plagát.JPG

Posted in Reportáže on sep 23, 2021

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba