Vzdelávame sa a budujeme si vlastnú slušnú základňu trénerov 3D lukostreľby!

V týchto týždňoch prebieha vzdelávanie trénerov lukostreľby I.stupňa. Je super, že sa podarilo vybaviť, že sa toho môže zúčastňovať aj 20 členov SLA 3D. Verím, že toto je nasprávnejšia cesta, ako budovať kvalitnú členskú základňu lukostrelcov SLA 3D.

Poprosil som niekoľkých našich účastníkov o krátku informáciu, ako toto niekoľkovíkendové vzdelávanie prebieha.

trener 5.jpg


JANA HARABINOVÁ - LK EPIRUS

Mnoho lukostrelcov , ktorí sa najmä venujú vo svojich kluboch trénovaniu detí, kadetov i dospelých, využili tento rok ponuku SLA3D v spolupráci so SLZ a začalo študovať trénerstvo I.stupeň externe na trénerskej akadémií FTVŠ UK BA. Tak tomu bolo aj v mojom prípade.

Teoretická časť bola trošku náročná. Bol to maratón piatok-sobota-nedeľa spolu skoro 24 hodín. Náročnosť spočíva najmä v tom, že išlo o distančné online vyučovanie, čiže sme boli nútení nasávať množtvo vedomosti pasívnym počúvaním s minimálnymi pauzami a rovnako obmedzeným spôsobom zapájania sa, čiže sem tam padla otázka z našej strany.

Témy výučby boli od anatomicko - fyziologické základy človeka, regenerácia a výživa v športe, teória a didaktika športu, základy pedagogiky, základy psychológie,biomechaniky...... Občas ma rozosmialo povzdychnutie vyučujúceho , že nie je čas sa moc obšírne rozhovoriť, pretože na dennom štúdiu sa to preberá v 3-4 semestroch.

Ale samozrejme najmä psychológia v športe bola veľmi inšpiratívna . Napríklad odmeňovanie detí a kadetov za každú cenu, resp.závislosť dnešnej mládeže na medaile viac ako na zábavu v športe.....

Po 2 týždňoch sme sa konečne stretli na prezenčnej prednáške. Pre mnohých z nás bolo treba si zohnať ubytovanie v okolí Viničného , pretože to bol opäť maratón piatok-sobota-nedeľa , spolu 30 hodín a nebol čas na prepravu domov a späť.

254434898_4491824680936384_1290712710398539417_n.jpg

Táto špeciálna časť so zameraním už iba konkrétne na lukostreľbu bola v skutku výborná. Už na začiatok nás privítala Alex Longová, naša najúspešnejšia lukostrelkyňa z OH v Riu. Bola veľmi príjemná , skromná a ústretová. Vyučujúci Ján a Hanka Šípekovci , ktorí vedú od roku 2004 1.LK Plzeň 1935, nás previedli od komunikácie, bezpečnosti, osobnosti trénera,metodiky práce so začiatočníkmi , podrobne treningovou jednotkou , strečingom až po prípravy na súťaž... Bola to neustála komunikácia , prepletená praktickými ukážkami a najmä ich 20 ročnými skúsenosťami z praktického trénovania , ktoré nás niekedy zaskočili, pobavili ale najmä max.poučili.

Bolo nás spolu cca 40 účastníkov a skvelé bolo , že aj keď skoro polovica účastníkov bola zo SLZ so zameraním na terčovú lukostreľbu a o 3D lukostreľbe iba počuli, veľmi rýchlo sme zistili, že medzi nami žiaden rozdiel nie je a našli sme spoločnú reč a návrhy na spoločné súťaže aspoň raz za rok.

trener 2.jpg

Ešte nás čaká za týždeň záverečné jednodňové stretnutie , kde dostaneme pokyny k témam na seminárne práce a termíny pre testy z teoretickej časti.

Nuž nie je to jednoduché, ale určite pre každého účastníka maximálne vyčerpávajúce množstvo informácií, ktoré sa bude snažiť pretvoriť a posunúť ďalej na svojich zverencov.

Tak si držme palce pre úspešné zvládnutie.


MARTIN KARAS - LK TOPOĽ

Trénerské vzdelávanie mi naozaj ukázalo, že treba dbať na svoje telo a telo svojich zverencov. Poctivá predtréningová rozcvička sa naozaj vyplatí. A na záver treba po dostrielaní dbať na kompenzačné cviky. Jednoducho zhruba koľko krát som natiahol luk svojou silnou rukou, tak toľko krát by som mal natiahnuť luk aj druhou rukou. Taktiež motivácia pre zverencov a hlavné trénerove vlastnosti.

trener3.jpg

karas3.JPG


DUŠAN HORVÁTH - LK HUBERT ARROWS

Absolvoval som už mnoho lukostreleckých školení a workshopov, no Honza Šípek s manželkou Hankou (príznačné meno pre lukostrelcov) nás príjemne prekvapili. Systematicky a logicky nám vysvetlili tréningový proces v praxi. Bolo to veľmi presvedčivé, Honza je totiž profesionálny tréner v plzenskom lukostreleckom klube.

Vysvetlil nám všetko do detailov, odpovedal aj na naše otázky, ktoré musíme riešiť na našich tréningoch. Ešte nás čaká ďalší víkend so špeciálnou časťou zameranou na techniku lukostreľby, potom skúška z teoretickej prípravy, vypracovanie a obhájenie záverečnej práce.

Verím, že po absolvovaní kurzu sa nám podarí naštartovať prácu s mladými strelcami systematicky a na lepšej úrovni ako to teraz robíme.

253932891_4491824677603051_7883767975497369272_n.jpg


JANA BEJTICOVÁ - LK DOBŠINÁ

Počas víkendu od 29. do 31.10.2021 sme sa viacerí členovia SLA 3D zúčastnili praktickej časti trénerského kurzu 1.triedy lukostreľby vo Viničnom. Kurz viedli manželia Hanka a Ján Šipkovci. Počas troch dní sme sa oboznámili s rôznymi súčasťami lukostreleckého tréningu. Vymenili sme si vzájomne skúsenosti, prakticky ukázali ako by mala vypadať kondidičná príprava ale aj samotné techniky lukostreľby.

trener.jpg

V nedeľu nám majster sveta p. Bogár doniesol ukázať svoje unikátne luky. Zopár odvážlivcov si skúsili natiahnuť jeho 200 librovy luk, akosi neúspešne. Nevadí, možno páni natrénujú. Z môjho pohľadu to bol veľmi poučný a príjemný čas strávený v spoločnosti nadšencov nielen 3D lukostreľby.


Držíme všetkým účastníkom palce, aby úspešne získali "trénera lukostreľby I.stupňa" a následne mohli svoje nové poznatky aplikovať vo svojich kluboch.

Peter Málek za SLA 3D

VZDELÁVANIE TRÉNEROV PREBIEHA S FINANČNOU PODPOROU SLA 3D!

Posted in Reportáže on nov 07, 2021

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba