Predajňa LUK A ŠÍP.sk - predstavujeme naše lukostrelecké obchody (1.časť)

Na Slovensku nám začali vyrastať lukostrelecké obchody ako huby po daždi. Je to spôsobené tým, že tento šport je neustále populárnejší. Rozhodol som sa, že obchody, ktoré sú partnermi SLA 3D pre rok 2019 postupne navštívim a pokúsim sa ich predstaviť našim starším, ale aj novším členom a čitateľom tejto stránky. Takto si budú môcť vytvoriť sami názor na to, kto za danými obchodmi stojí, v čom sú výnimočné, či čo špeciálne ponúkajú.

Končí sa nám zima a moje kroky vedú do prvej predajne neďaleko Šale. Na konci dediny Trnovec nad Váhom, kde by už človek čakal len budovy družstva, ma čaká Ing. Dušan Horváth - majiteľ a duša obchodu Lukasip.sk.

_f_662015-11-23-lukasip-80014_resize.jpg

... táto trojpodlažná budova slúži lukostrelcom. Na prízemí je predajňa, sklad, zázemie a nad tým dve poschodia so strelnicami

Ahoj Dušan, poznáme sa niekoľko rokov. Pamätám si, ako si mal obchod ešte priamo v Šali, v pivničných priestoroch, kam sa chodilo cez krajčírsku dielňu Tvojej manželky. Ako dlho sa vlastne venuješ predaju lukostreckých potrieb?

S predajom lukostreleckých potrieb som začal v júli 2012, prvú internetovú objednávku som dostal 28.12.2012 .

.

Ako Ťa napadlo začať podnikať práve v tomto obore?

Na motorkách jazdím intenzívne a bez prerušenia od mojich 12-tich rokov, dávno som uvažoval živiť sa vlastným koníčkom. Na otvorenie motorkárskeho obchodu sa však nenaskytla príležitosť. Potom prišla záľuba v lukostreľbe, mal som voľný priestor na podnikanie, tak som to vyskúšal. Mojim známym a lukostrelcom z okolia som aj tak už dávno predtým pomáhal s nastavovaním, opravou aj s nákupom lukostreleckých potrieb. Počas Vianoc 2012 som využil voľný čas a za pár hodín som si našiel šablónu e-shopu a vytvoril aj internetový obchod.

.

A vlastne kedy si sa Ty sám začal zaujímať o lukostreľbu?

Moja rodina vlastní a prevádzkuje športovú strelnicu kúsok od Trnovca, tu som trávil dosť času. Strelné zbrane ma však nikdy nebavili. Na poľovnícke slávnosti (písal sa myslím rok 2003) pozvali na našu strelnicu aj skupinu lukostrelcov z dedinky od Nových Zámkov (Imeľ). Celý deň som sa od nich nepohol, poradili mi, kde si môžem kúpiť luk, naučili ma základy. Okamžite som si objednal prvú vlastnú výbavu a strieľal takmer každý deň.

.

Aký bol Tvoj prvý luk?

Ragim Impala, 50 libier, drevené šípy, zhruba 700 grainov/kus.... Výborná výbava na začiatok. Zápasil som s ním 3 dni, kým sa mi podarilo založiť terivu.

.

Tak vlastne sa venuješ lukostreľbe koľko rokov?

Zaokrúhlime to na 15 rokov. Kým som sa však dostal medzi správnych lukostrelcov, prešlo mnoho času, pred piatimi rokmi som sa začal učiť všetko od začiatku. Myslím, že naši zákazníci to majú (aj vďaka mojim chybám a s tým spojenými skúsenosťami) na začiatku, ľahšie. Vieme im lepšie poradiť pri výbere, vysvetliť základy hneď pri kúpe, vybrať vhodné príslušenstvo. Vidím to aj na ich rýchlom napredovaní, ako rýchlo sú niektorí schopní dostať sa na veľmi slušnú výkonnostnú úroveň.

.

Teraz ako viem, už nemáš veľa času sa venovať tréningu, pretože väčšinu svojho času si v predajni. A kedy si trénoval najviac?

Žiaľ je to tak, trénujem omnoho menej, ako by som mohol. Ale lukostreľba ma stále baví. Snažím sa byť všestranným lukostrelcom, používam rôzne druhy lukov a tak sa mi to páči. Viem, že je to na úkor výkonnosti, ale mna to baví takto. Ešte pred piatimi rokmi som trénoval minimálne hodinu denne, s holým lukom sa mi podarilo vyhrať Južnú päťku niekoľkokrát, druhé miesto v Zimnej lige celkovo (rok si nepamätám). Predtým som mal iný typ zamestnania a lukostreľbou som vyventiloval stres, rozhýbal telo a odreagoval myseľ. Teraz, keď je to moja práca, odreagovanie hľadám inde.
.

1453520_597434196959897_1590009014_n.jpg

... Zimná liga 2013, alebo obdobie, kedy Dušan mal ešte čas viac trénovať (foto z jeho súkromnej FB stránky)

.

Viem, že máš aj iné záľuby. Upresníš nám aké?

Jazdu na motorke som už spomenul, mám to podobne ako s lukostreľbou, jazdím na rôznych typoch motoriek, v každej je niečo zaujímavé. Rád si zajazdím v teréne, na asfaltovom okruhu a aspoň raz za rok si vyrazíme s kamarátmi na dlhšiu "výpravu" za hranice bežných dní. Okrem toho som aj rybár, vďaka tomu, že teraz to mám do práce 5 minút, tak cez sezónu stihnem rannú rybačku a o 9.00 som v práci.

.

338391_108883009230595_1253481459_o.jpg

... Dušan so svojou dvojkolesovou priateľkou (foto z jeho súkromnej FB stránky)

.

Ale vráťme sa teraz k Tvojmu lukostreleckému obchodu. Dlho som nechápal, prečo sa Tvoja lukostrelecká firma volá Dandy. Ozrejmíš nám to?

Dandy je prezývka mojej manželky, ešte v 2006-om som ju presvedčil, aby si tak pomenovala živnosť, neskôr sme to preniesli na s.r.o. Stále podnikáme pod spoločnou hlavičkou, ona má obchod s metrovým textilom, galantériou a krajčírstvo, ja si predávam luky.

.

Mnohí lukostrelci Ťa kedysi navštevovali v maličkých pivničných stiesnených priestoroch v Šali. Vieš pre predstavu tých novších lukostrelcov popísať, ako vyzeral tento obchodík

Ten prvý obchodík bol vlastne sklad, ktorý sa "zvrhol" na obchod. Mal som vtedy dve zamestnania, netušil som, že sa tým dá uživiť. V tom čase som pracoval na manažérskej pozícii jednej stredne veľkej bratislavskej firmy, slušne som zarábal, obchod som stále bral ako realizáciu mojej záľuby, alebo plnenie istého poslania. Po čase toho už začalo byť príliš vážne, stanovil som si mesačný obrat obchodu, ktorého dosiahnutím sa začnem venovať iba vlastnej firme. Teraz vidím, že som urobil dobre, neľutujem. Snažím sa moje skúsenosti získané z predošlých zamestnaní využívať pri vlastnom rozvoji. Ak chceš presvedčiť iných, sám tomu musíš veriť. Prvé mesiace po "presedlaní" na vlastný obchod ma presvedčili, že idem správnym smerom. Obrat predajne aj e-shopu vzrástol skokom, tovar v predajni pribúdal, až nám začínal padať na hlavu. V tom čase som pre náš klub našiel na zimné tréningy nevyužitú sýpku v mojej rodnej dedinke Trnovec nad Váhom. Postupne sme ju vypratali od neporiadku, len tam chýbalo zázemie (voda, WC, elektrina). Tak vo mne postupne dozrela myšlienka upraviť budovu na moje potreby. Začali sme na jar 2015 a v novembri sme sa presťahovali. Až keď sme vykladali tovar z undergroundovej predajne s rozlohou 60m2 do priestoru 390m2 sme zistili, ako veľmi sme tam boli natlačení! Nová predajňa aj sklad boli plné. .

001 vchod.jpg

... v tejto budove v Šali, v pivničných priestoroch, do ktorých sa prechádzalo cez predajňu metrového textilu, sa nachádzala pôvodná lukostrelecká predajňa lukasip.sk

002 vyklad.jpg

... výklad plný lukostreleckých potrieb (aj keď s nadpisom Oprava, úprava odevov :-) ).

20121013_112337.jpg

... na pár metroch štvorcových sa tu v Šali predávalo všetko. Tovaru nemohlo byť viac, nevošiel by tu. . .

Je nezvyčajné, ak sa obchod presťahuje z mesta do dediny. Neľutuješ toho? Našli si Ťa zákazníci aj tam?

Obával som sa toho, ale vedel som, že zákazníci k nám jazdia autami z celého Slovenska a je im jedno, či je to 5 km bližšie, či ďalej. Zákazníkom internetovej predajne, ktorá nám robí 50% obratu je to úplne jedno. Nové miesto je pri hlavnej ceste, urobili sme veľké parkovisko a slušné zázemie. Spätne som v štatistike predajne postrehol ďalší skokový nárast tržieb a hlavne pravidelné návštevy zákazníkov v príjemnejšom prostredí.

.

Mohol by si nám predstaviť celý tento krásny lukostrelecký komplex? Aké má časti a načo slúžia?

Lukostrelecké centrum Luk a šíp v Trnovci nad Váhom sa rozkladá na pozemku vyše 2000m2, máme tri kryté podlažia po 390m2. Na prízemí máme vstupnú halu so sedením pre návštevníkov (a hlavne pre čakajúce polovičky, ktoré prišli ako doprovod), predajňu, veľký sklad s dielňou, školiacu miestnosť s kompletným príslušenstvom pre 30 ľudí, malú kuchynku s barovým pultíkom a obľúbenou kávičkou, samozrejme sociálne zariadenie. Na prvom podlaží je lukostrelnica s trvalým 3D parkúrom na minimálne 15 zvierat, maximálna vzdialenosť 30metrov. Tu máme trvale rozložené aj naše slávne lukostrelecké kino. Na 2.poschodí máme všetko potrebné na 3D parkúr, mimo pretekov cez zimnú sezónu je tu strelnica na klasickú terčovú lukostreľbu s vyznačenou streleckou čiarou na 18m. Za budovou sme v minulom roku otvorili vonkajšiu cvičnú strelnicu na 70metrov so štyrmi terčovnicami.

.

Snímka2.jpg

... parkúr na 2.poschodí

Snímka9.jpg

... vonkajšia strelnica

.

Pre mňa bolo prvýkrát prekvapujúce, že som si tu mohol otestovať kupované lukostrelecké náčinie. Využívajú to zákazníci?

V mojej predajni sme všetci lukostrelci, dobrá nálada a možnosť všetko si vyskúšať v praxi už patrí k nášmu koloritu. Snažíme sa nebyť predavačmi, to vlastne ani nie sme. Našťastie nie sme odkázaní na to, aby sme zákazníkom nanútili to najdrahšie, alebo to čo sa nepredalo. Vždy trvám na tom, aby od nás zákazník odchádzal spokojný, s tým že dostal to, čo potrebuje a za toľko, čo si môže dovoliť. .

A ak by si tu chcel niekto prísť počas daždivého počasia zatrénovať. Je to možné a koľko to stojí?

Nad predajňou sa nachádzajú dvojpodlažná lukostrelnica, ktorú využívajú naši zákazníci a lukostrelci zo širokého okolia celoročne. Nádejní lukostrelci, ktorí sa ešte nerozhodli, či ich bude lukostreľba baviť si môžu zapožičať kompletnú výbavu a na hodinku-dve si to vyskúšať. Krytá hala láka lukostrelcov v zimných mesiacoch, keď je vonku sychravo a tma, ale aj v lete, keď poskytuje únik pred slnečnou páľavou. Prvá hodina je za 4,-€, každá ďaľšia 2,50€, zapožičanie kompletnej lukostreleckej výbavy stojí 2,50€ za hodinu. Kompletný cenník je zverejnený na https://www.lukasip.sk/lukasip-sk/8-Lukostrelnica

.

Je táto strelnica otvorená aj počas víkendov, alebo ako je to?

Počas otváracích hodín predajne je strelnica voľne prístupná, ostatné dni, teda počas víkendov a sviatkov sa treba vopred dohodnúť a prídeme strelnicu otvoriť.

.

No a poďme teraz dolu na prízemie. Vo vstupnom vestibule tu máš aj malú zasadačku. Načo slúži?

Spoločenskú miestnosť využívame na klubové schôdze a usporiadame tu v spolupráci s lukostreleckými zväzmi školenia a workshopy. Teší ma, že minulý rok sa nám podarilo hostiť niekoľko stretnutí trénerov, rozhodcov aj lukostreleckej verejnosti. Väčšina účastníkov oceňuje, že teóriu si môžu ihneď vyskúšať v praxi. V prípade záujmu využívame na názorné ukážky nastavenia a testovania všetko naše profesionálne vybavenia a prístroje.

.

A vstupujeme do predajne. Víta ma tu veľký sortiment lukostreleckého tovaru a usmievaví lukostreleckí kamaráti, ktorí radi pomáhajú pri nákupe. Predstavíš nám ich a povieš nám, čomu sa venujú pri predaji?

To si ma potešil, že nás berieš ako kamarátov. Myslím, že väčšina zákazníkov si hneď všimne, že náš prístup je, slušne povedané, neformálny. Tu by som chcel poďakovať mojej manželke Dane, staršiemu synovi Martinovi a priateľovi v zbroji Dadimu (Laci Darázs), ktorí mi výdatne pomáhali s rozbehnutím predajne a obsluhovali prvých zákazníkov. Dadi sa špecializuje na tradičné a reflexné luky, tento rok už aj barebow a olympíjske. Brigádnicky nám pomáha Jozef Bošanský alias Bošo. Jeho doménou je od začiatku ladenie kladkových lukov a výroba veľmi kvalitných tetív z najlepšieho materiálu na trhu na vlastnoručne vyrobenom pneumatickom tetiváku s krokovými motormi. Už štvrtý rok u nás pracuje Róbert Horváth, ktorý pomôže pri výbere akéhokoľvek luku, no najviac sa poteší, ak sa téma obráti na kuše. Ja mám na starosti hlavne eshop a komunikáciu so zákazníkmi cez telefón a e-mail a samozrejme objednávanie tovaru. Tí, čo k nám chodia do predajne, či na strelnicu vedia, že práce máme viac než dostatok. Ak práve neobsluhujeme zákazníkov, tak vybaľujeme tovar, balíme a pripravujeme objednaný tovar, servisujeme luky, či kuše, alebo opravujeme terčovnice. Denne posielame kopy krabíc s objednávkami od slovenských, maďarských, ale aj českých zákazníkov. Primerane k tomu mám aj množstvo tovaru prichádza. Každý týždeň máme "Vianoce" a vybaľujeme si tovar z Holandska, Belgicka, Talianska aj Nemecka.

.

2019 03 Robi.jpg

... Róbert Horváth pracuje v predajni už štyri roky

2019 03 17 Dadi Bošo majstri Slovenska.jpg

... Dadi (Laci Darázs) a Bošo (Jozef Bošanský) pracujú v predajni brigádnicky

.

V predajni vidím hádam všetko potrebné lukostrelecké náradie. Luky, šípy, ťapky, tulce, 3D zvieratá, papierové terče, končíky, hroty, tetivy... Dušan, sám povedz, čo tu predávaš.

To je pravda, pred pár rokmi, keď sme začínali, mali sme v ponuke základné príslušenstvo, z každého trocha. Dnes, hlavne vďaka stále náročnejším a informovanejším zákazníkom, máme v ponuke také vychytávky, o existencii ktorých vedia naozaj iba špecialisti. Všeobecne by sa dalo povedať, že pre lukostreľbu máme v predajni všetko. A čo nemáme dnes, môžeme poslať o týždeň domov. V predajni máme samostatné "kútiky" pre olympíjske luky, kladkové luky, tradičné luky, cvičné luky, alebo lovecké luky, kuše, chrániče, tulce, šípy, všetko pre výrobu drevených šípov a tak ďalej... Na sklade máme takmer celú ponuku terčov od výrobcu Eleven a Csumi a vybrané produkty od ostatných výrobcov.

.

Snímka6.jpg

Snímka3.jpg

.

Keď sa pozrieš po predajni, koľko si myslíš, že tu máš položiek tovaru?

Dnes mám na sklade 2400 aktívnych položiek v rôznych variantoch.

_f_682015-11-23-lukasip-80020_resize.jpg

.

Za tie roky, čo predávaš, si pyšný na to, že máš zastúpenie konkrétnych značiek, ktoré nebolo jednoduché vôbec ponúkať?

V ponuke máme všetky komerčne predávané značky, medzi nimi majú zvláštne miesto luky Hoyt, 3D terče Csumi, luky Baerpaw a šípy Black Eagle.

.

Máš tu aj tovar, ktorý sa určite nepredáva v inom lukostreleckom obchode?

Myslím, že máme najkomplexnejšiu ponuku v oblasti špeciálnych nástrojov na kontrolu šípov, zariadení na nastavenie luku a príslušenstva na lov lukom.

.

Keď pozerám na tie luky, tak ma napadá. Čo si myslíš, ako často si lukostrelci menia luk? Určite sa veľa Tvojich klientov sem vracia a príde si pre niečo lepšie.

Tak ako vo všetkom v živote je to veľmi rôznorodé. Niekto si kúpi prvý luk a teší sa z neho niekoľko rokov. Iný to berú viac na výkon a po prvom - cvičnom luku si čoskoro vyberajú nové, výkonnejšie náradie. Máme zákazníkov, ktorí síce majú špičkovú výbavu, ale trénujú tak intenzívne, že ju za rok, za dva zoderú a kupujú si pravidelne novší model. Špeciálna téma sú šípy, ich výber a ladenie k luku, alebo novej technike streľby riešime denne.

.

Čo sa zmenilo v ponuke počas tých rokov, čo predávaš lukostrelecké potreby? Myslím, zmena sortimentu, alebo kam smerujú požiadavky zákazníkov.

Je doba veľmi ľahkého prístupu k informáciám. Prichádza k nám mnoho zákazníkov, ktorí sa na nás obracajú s požiadavkou na konkrétny výrobok, novinku, nový model a pod. Kedysi by som zákazníkovi neponúkol spúšťač, alebo zakládku za 240 alebo za 290eur, šíp za 30, alebo 50eur. Dnes sú naši zákazníci omnoho náročnejší a my máme viac skúseností, takéto veci už máme na sklade priamo v predajni. Dá sa povedať, že rastieme s našími zákazníkmi.

.

Je niečo nové v Tvojej ponuke pre tohtoročnú sezónu?

Každý rok sa snažíme priniesť niečo nové, tento rok sme predstavili ako prví na Slovensku lukostrelecké kino. Predstavili sme sa s ním aj na výstave Poľovníctvo a rybárstvo v Nitre a mali sme tam s ním veľký úspech. Kino máme trvale inštalované na prvom poschodí.

.

Snímka.jpg

... Dušan predvádza lukostrelecké kino

50329056_2392150830855219_3910407129885835264_o.jpg

... lukostrelecké kino

.

Ideme dozadu do zadného skladu, kde stretáme za zaujímavou mašinkou Jozefa Bošanského. Čo to tu Jožko vyrába?

To je samostatný príbeh. Tetivy som začal vyrábať ja, hlavne na tradičné a staršie kladkové luky, pre ich neštandardný rozmer. Jozefa to veľmi zaujímalo a na svoj kladkový luk sa snažil vyrobiť lepšiu a rýchlejšiu tetivu. Sám si vyrobil špeciálny tetivák na elektrický pohon a pneumatickým napínaním. Teraz používa tretiu generáciu tetiváku, ktorý je ešte pevnejší (väčšia presnosť výroby). Krokové motory sú ovládané počítačom cez špeciálne vyvinutý software. Vďaka tomu dokážeme vyrobiť tetivu na akýkoľvek luk, stačia nám požadované rozmery.

20190320_155302.jpg

20190320_155316.jpg

... tretia generácia tetiváku, na ktorom Jožko Bošanský vyrába tetivy na mieru

.

A prečo sú Tvoje tetivy tak dobré?

Určite vďaka naším skúsenostiam a Jozefovej špecializácii. Ďalším faktorom je tetivák, na ktorom ich vyrábame a posledný a veľmi dôležitý faktor je použtý materiál. Na výrobu používame Dacron a Fastflight od výrobcu Brownell, na výkonné luky a kuše používame vlákna BCY Angel Majesty a X-99 v rôznych farbách.

.

Vraciame sa späť do predajne a vidím, ako Dušanovi prišli do nové objednávky a už ich aj tlačí chalanom, aby ich stihli zabaliť, kým príde kuriér. Máš aj internetovú stránku www.lukasip.sk. Nájdu tam klienti všetko, čo máš aj na predajni?

Taký je náš denný režim. Čo najskôr vybaviť každú objednávku a ešte v ten deň ju odoslať. Na internete máme takmer všetko, našu stránku používame aj ako katalóg tovaru, mnohokrát ani sami nevieme, čo všetko máme :-))

.

Koľko percentuálne z klientov nakupuje osobne a koľko cez internet?

Cez internetový obchod robíme približne 40% obratu. Predaj cez internet je už roky stabilný. Predtým nám robil internet okolo 50% tržby, no v posledných mesiacoch nám výrazne stúpol obrat v kamennej predajni a to ma teší.

.

Dušan, prešli sme komplet Tvoju predajňu od vrchu až po spodok. Klobúk dolu, čo si vybudoval za posledné roky. Myslím si, že každý lukostrelec, či začínajúci, alebo profesionál, si tu nájdu, čo potrebujú. A pre našich čitateľov, kto v Trnovci nad Váhom ešte nebol, odporúčam tam ísť. A komu je to ďaleko, nech si klikne na www.lukasip.sk .

Peter, ďakujem za možnosť predstaviť sa takouto formou. Tešíme sa na stretnutie v našej predajni, alebo na preteku.

.

Ešte raz ďakujem Dušanovi a jeho pracovníkom za rozhovor a vy sa môžete tešiť, v našej sérií „Predstavujeme naše lukostrelecké obchody“ budeme pokračovať. V budúcom dieli pôjdeme pozrieť na východ - do Košíc, k nášmu kamarátovi Peťovi Čeljuskovi.

Snímka10.PNG

autor článku: Peter Málek - predseda komunikačnej komisie

.

Posted in Reportáže, Komunikačná komisia on apr 05, 2019

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba