Medailová žatva na Grand Prix HDH IAA v Budapešti

Jednou z najdôležitejších zimných 3D súťaží organizovaných pod hlavičkou HDH-IAA je 3D halová súťaž prebiehajúca počas výstavy poľovníctva a rybárstva FEHOVA v areáli výstaviska Hungaroexpo v Budapešti.

V minulom roku v rovnakom čase i mieste prebiehali halové Majstrovstvá Európy. Tie bývajú každý druhý rok, takže tento rok to bola súťaž Grand Prix Indoor HDH-IAA Budapešť 2017.

Vzhľadom k tomu, že Budapešť je "za rohom", že štartovné bolo iba 35 EUR a väčšina reprezentantov zo Slovenska bola ubytovaných kúsok od výstaviska v dobrom hoteli za pár EUR, tak sa na súťaž prihlásila celkom slušná 3D lukostrelecká družina. Navyše naša SLA3D uhradila vrámci rozpočtovanej podpory reprezentácie licenciu HDH IAA, čím sa každému štartujúcemu ušetrilo 15 EUR.

Najskôr nás bolo prihlásených okolo 35 účastníkov, ale na poslednú chvíľu sa asi desiatka odhlásila. Hlavne ma mrzelo, že odstúpilo aj niekoľko veľmi dobrých lukostrelcov, ktorí sa pasujú s čoraz častejšie sa vyskytujúcou chorobou našich lukostrelcov "target panic-om". Na súťaž nakoniec prišlo 24 súťažiacich v slovenských farbách.

Do Budapešti v tomto roku pricestovalo zopár starých a ostrieľaných harcovníkov, ktorí chodia často po medzinárodných súťažiach, ale aj veľa nováčikov. Hlavne ma tešilo, že prišlo aj veľa detí. Takéto medzinárodné skúsenosti sú pre ne určite na nezaplatenie. A hlavne sú obrovskou motiváciu pracovať na sebe.

1 (7).jpg

Súťaž prebiehala 3 dni - od štvrtka 9.2. do soboty 11.2. Väčšina slovenskej "delegácie" sa stretla na hoteli už v stredu večer. Je veľmi príjemné stretnúť a posedieť si na pive s lukostreleckými nadšencami, lebo či je to kladkáč, či reflex, je to jedno. Vždy sa máme o čom porozprávať. Čo bolo úžasné, to bolo pozvanie na izbu od "nášho tata JaPeho" - ako ho chlapci kladkáči prezývajú (Peťa Jankoviča).

Mal už pre nás pripravené nezabudnuteľné pohostenie - švédske stoly plné klobás, slaninky, bôčiku, šunky, konskej salámy, cibuľky, papriky a iných dobrôt. Vrhli sme sa všetci na to ako supy. Prekladali sme to medovým zázvorovým a inými dobrotami. Všetko však s mierou, keďže v minulom roku dávali na súťaži fúkať a určite sme nechceli byť diskvalifikovaní kvôli alkoholu. Mne, ako nezainteresovanému reflexákovi bolo celkom zaujímavé počúvať zasvätené debaty kladkáčov na tému, či je lepší HOYTT alebo MATHEWS. Dokonca si chalani dali aj súťaž, ktorá značka nastrieľa vo štvrtok viac. Boli traja na troch, tak to bola fér výzva. Popri tom vtipy a hlášky Jožka Bošanského - tie sú nezabudnuteľné a vlastne aj nezverejniteľné :).

... tento pán má dobré srdiečko :-)

Nervozita zatiaľ nebola, keďže sme mali všetko pred sebou. Každý mal natrénované. Teda aspoň doteraz sme si to mysleli.

.

Prvý deň súťaže:

Vo štvrtok skoro ráno sme sa autami popresúvali na výstavisko. Ako účastníci Grand Prix sme nemuseli platiť vstupné, na prezentáciu nám postačili preukazy SLA3D.

V tomto roku organizátori troška lepšie vybrali halu, v ktorej sa strieľalo. V minulom roku sa strieľalo v dvoch halách, čo bolo nepríjemné najmä počas presunu z jednej haly do druhej, keď sa človek musel pretláčať s lukom cez hŕbu ľudí na výstavisku. V tomto roku celú súťaž urobili v obrovskej hale, kde bola na začiatku postavená cvičná strelnica.

1 (23).jpg (na obrázku chlapci BB. 2x slovenské a 1x české zastúpenie).

Za tým nasledovalo 8 stanovísk, z ktorých sa strieľalo 24 zvierat. Bolo dané, kto kedy štartuje. Ja som mal šťastie, začínal som už o 9:00 hod. Ďalší boli 11:20, poslední začínali okolo 16:00 hod. Tým som naozaj nezávidel, keďže udržať koncentráciu počas celého dňa je veľmi náročné.

1 (1).jpg

Skupiny boli rozlosované tak, že zvyčajne v jednej skupine bolo 9 lukostrelcov. Vždy strieľali traja naraz. Strieľalo sa z vyvýšených paliet do 3 zvierat. Do každého 1 šíp. Na odstrieľanie bol časový limit 150 sekúnd, čo bolo pri mojej pomalej streľbe tak akurát.

1 (3).jpg

Asi mojim osudom bolo to, že som už na 3.medzinárodnej súťaži strieľal v skupine spolu s majstrom sveta a asi momentálne najlepším TRRB lukostrelcom na svete - Ferencom Molnárom. Už ma to teraz ani neprekvapilo a vlastne som bol tomu aj rád. Nie je zlé, ak niekto strieľa rýchlejšie ako ja a svojimi šípmi mi tak "označuje" jedenástky. A je fajn, ak vás niekto ťahá. Poznáme sa už pár rokov, je to veľmi férový a priateľský človek. Škoda, že okrem maďarčiny nevie iný jazyk. Tak si veľmi nepokecáme.

1 (9).jpg

Prvý deň naznačil každému, ako na tom sme. Trať nevyzerala veľmi ťažká, ale asi zasa nebola ani príliš jednoduchá. Úlohu mohlo zohrať aj svetlo. Výsledky lukostrelcov neboli veľmi oslnivé. Čo ma naozaj veľmi zaujalo, keď som analyzoval večer výsledky prvého dňa bolo to, že sme nastrieľali zhruba to, čo sme mali natrénované. Počas víkendu pred súťažou sme boli u Dušana Horvátha v Trnovci n.V. na halovej súťaži. A pri mojej rodine sa potvrdilo - to, čo sme nastrieľali v Trnovci, sme nastrieľali presne aj tu. Na celej trati tam bol rozdiel pri mne a manželke 1 bod, pri synovi Jakubovi úplne zhodný výsledok. Veľmi zaujímavé.

Pre mňa a aj pre veľa iných lukostrelcov bol hviezdou dňa náš lukostrelec Janko Kúdela. Veterán, 67 ročný, BB-čkár. Na 24 výstrelov nastrieľal neuveriteľných 230 bodov! Dokonca v tomto dni takto nenastrieľal ani seniorský majster sveta v BBčku - J. Molnár. Nemal ani jeden out, iba jednu 5-ťku. Mal 18 jedenástiek alebo desiatok. Tak tomu sa už povie PÁN strelec. Ja len dúfam, že všetci budeme takto starnúť do kvality. A takto nádherne sa dá strieľať aj s 30 librovým kvalitným lukom.

1 (19).jpg

Večerné debaty v hoteli boli väčšinou o slabej spokojnosti so svojim výkonom. Väčšina premýšľala nad tým, prečo nestrelili viac, ako strelili. Že sú zvyknutí na vyššie čísla. Nuž, určite aj psychika urobili svoje. Veľký pretek je veľký pretek. ALe zato odhodlanie bolo o to väčšie. "Dnes som strelil 170, zajtra to bude 230! Tak pôjdem do finále." Takáto veta zaznela viackrát.

No a ako dopadla súťaž našich kladkáčov zo včera? Kto bol lepší? Hoytt- team alebo Mathews-team? Mathews team vyhral o jeden bodík.

.

Druhý deň súťaže:

Na druhý deň sme už od rána vedeli, ako na tom každý je a koľko mu chýba na postup. Totiž na tejto súťaži sa strieľa tak, že body prvého a druhého súťažného dňa sa spočítavajú a do sobotňajšieho "nervákového" finále postupujú iba prví šiesti. Strieľalo sa v rovnakých skupinách. Eleven zvieratká mali zmenené vzdialenosti (Eleven bol hlavným reklamným partnerom súťaže), aby sme nestrieľali to isté. Maximálky pre nás boli opäť do 27 metrov. Paradoxne sme aj s Mariánom Bosým (s ktorým som bol spolu v skupine) strieľali na vzdialenejšie terče oveľa lepšie, ako na tie blízke.

1 (27).jpg

Napriek ranným veľkým odhodlaniam nastrieľať dnes oveľa viac, sa to nakoniec takmer nikomu nepodarilo a výsledky boli plošne horšie asi o 5-10%. Neskôr som zistil, že to tak fungovalo takmer pri všetkých súťažiacich, nielen Slovákoch. Tuším iba Jožko Bošanský si pochvaľoval, že to bolo dnes lepšie. Včera mal problémy s difúziou svetla, dnes to už eliminoval iným vybavením.

Dnes bol čas na prehliadku výstavy. Maďari sú naozaj vášniví poľovníci a rybári, tak aj vystavovateľov bolo veľmi veľa. Čo sa mi páčilo, bolo to, že to bola predajná výstava a takmer všetko, čo vystavovali, bolo aj na predaj. Od udíc, zbraní, nožíkov, ďalekohľadov cez zájazdy spojenými s poľovačkami v Afrike.

1 (16).jpg

1 (14).jpg

1 (12).jpg

Okolo 17:30 bolo prvé vyhlásenie víťazov. Kategórie, kde bolo menej ako 6 súťažiacich, mali vyhodnotenie už v piatok. V týchto chudobnejšie obsadených kategóriách sme získali 8 medailí.

ZLATO: Kormošová, Málek J., Židek, Kováč R.ml.

STRIEBRO: Vilimová, Kováč F.

BRONZ: Jankovič, Mlinkovics

1 (34).jpg

1 (31).jpg

1 (33).jpg

Organizátor opäť potešil, ocenení dostávali naozaj veľmi krásne medaile. Večer na hoteli sa nimi medailisti veľmi pýšili. Možno na 20-ročnom lukostrelcovi Rasťovi Židekovi (CU, veterán) si človek uvedomí, že aj po toľkých rokoch skúseností a súťaží sa takýto úspech stále veľmi cení.

1 (30).jpg

Debatili sme o tom, či by nestálo za zamyslenie dávať na Majstrovstvách Slovenska takéto krásne kvalitné medaile namiesto pohárov a na Slovenskom pohári zasa pekné poháre. Niečo na tom bude. Popremýšľame na predsedníctve SLA3D.

1 (35).jpg

.

FINÁLE - sobota:

Dostať sa do finálového rozstrelu bolo cieľom asi každého z nás. Aj keď už človek nemusí mať veľkú šancu získať medailu, je to úplne iný zážitok, keď sa strieľa vo finále.

Organizátori postavili finálovú strelnicu so 6 zvieratkami a krásnou kulisou iných 3D zvieratiek, ako aj vypchaných skutočných zvierat. Zem vysypaná kôrou a imitácia prírodného prostredia. Túto strelnicu umiestnili na okraj poľovníckej výstavnej haly, takže sa finále stalo zaujímavým divadlom aj pre okoloidúcich návštevníkov. O to to bolo napínavejšie a náročnejšie, keď sa na strelca pozerala stovka návštevníkov.

1 (37).jpg

Na programe bolo od 9.hodiny finále 11-tich 6-členných finálových skupín. Vo väčšine sme mali zastúpenie, tak bolo na čo po celý čas pozerať. Pri bodovaní vo finále je malá zaujímavosť. Stred nie je za 11 bodov, ale za 12. Takže o to väčšia šanca na zmeny v poradí.

Najskôr nastúpil Janko Kúdela (BB, veterán), ktorý šiel z prvej pozície s obrovským náskokom pred druhým. Túto si už s prehľadom podržal. Získal krásne zlato.

1 (39).jpg

1 (42).jpg (Jankovi Kúdelovi prišiel zagratulovať aj majster sveta v BB senior - Józef Molnár, ktorého Janko v prvý deň ešte prestrieľal).

Pavol Veselý (CU, senior), štartoval zo 6.miesta, s 11-bodovou stratou na druhého a 5 bodovou stratou na 5. Bohužiaľ dvanástky tam nechceli a nechceli padať. S nástrelom 8, 10, 10, 10, 8, 12 nakoniec zostal na 6.mieste, iba bodík za piatym.

HUčkárov vo finále zastupoval Attila Szabó (alebo Csumi, ako ho pozná väčšina lukostrelcov). Prvé dva dni strieľal veľmi slušne. V 20-člennej kategórií bol pred finále piaty, so 6-bodovou stratou na 3.miesto. Strieľal krásne: 12, 8, 12, 10, 10, 12. Posunul sa nakoniec o jednu priečku na nevďačné "zemiakové" štvrté miesto. Chýbali mu 2 bodíky na bronz. Nastrieľate 518 bodov a chýbajú 2 bodíky. To je smola.

Vo veteránoch v HU-čkároch sme mali kvalitné zastúpenie v osobe Tibora Lévaya. Po 2 dňoch mal 1 bodovú stratu na prvého a trojbodový náskok pred tretím. Dôležité bolo, že to Tibor zvládol psychicky a finále ustál s nástrelom 12, 8, 10, 12, 10, 10. Na prvé miesto mu chýbali 2 bodíky. Škoda. Striebro je ale určite krásny výsledok. Po súťaži Tibor povedal: "Ja som bol spokojný , Akurát vo finále som mal srdce v krku ale na šťastie som prehltol. Získal som zas nových , fantastických priateľov. Keď sa mi to podarí na rok pôjdem zas."

1 (40).jpg

Tesne pred obedom nastúpila v TRRB Erika Málková. Šla zo 6.miesta a už nemala šancu sa prestrieľať vyššie. Keby mala finálový nástrel 8, 10, 8, 5, 5, 8 aj počas súťaže, určite by to bolo na bitku o medailové pozície. Aj keď zo začiatku nebola rada, že bude vo finále, tak po ňom bola veľmi rada, že tam bola. Výborná skúsenosť a pekné šieste miesto.

Najsilnejšou divíziou lukov na tejto súťaži bol TRRB seniori. Bolo nás 23 a po dvoch dňoch som sa dostal do finálovej šesťky aj ja (Peter Málek). Na prvom mieste bol už niekoľko rokov nepremožiteľný Ferenc Molnár. Prekvapením bola slabá forma nášho českého priateľa Petra Madurkaya. Víťaz Medzinárodných majstrovstiev Slovenska 2016 vo Varíne skončil po 2 dňoch tu v Budapešti až na 7.mieste, čo ma celkom mrzelo. Vyrovnanosť na 2. až 5. mieste po 2 dňoch bola neuveriteľná. Bol som priebežne piaty, na 4. mi chýbal 1 bod, na 3. 2 body a na 2. päť bodov. Takže vlastne nič nebolo rozhodnuté. Pri streľbe som sa snažil pekelne sústrediť a nerobiť technické chyby. Zvieratká boli relatívne ľahké. Bolo tam 5 zvierat vo vzdialenosti cca. 15 - 17 metrov a jeden terč na 9 metrov. Nezaujímal som sa o nástrely ostatných, lebo to nemá zmysel. Zbytočne sa tým človek iba rozhodí. Bohužiaľ streľba nešla tak, ako som si predstavoval. Bol som si istý takmer každým výstrelom, že idem minimálne na 10-tku, čo sa bohužiaľ nenaplnilo. Dal som 8, 8, 10, 8, 12 ... a posledného tučniaka iba 5-ku. A výsledky na druhom až piatom mieste? Úplne sa zmenili. Ja som z 5.miesta skočil na tretie, štvrtý skočil na druhé. Takže naozaj, druhé a tretie miesto po dvoch dňoch nič neznamenalo, všetko sa to zmenilo. Na druhé miesto mi chýbal iba bodík. Škoda, že tam kdesi nepadol. Nemal som out a pri rovnosti bodov by som vyšiel z toho víťazne ja, pretože súper mal 1 out. Na takýchto dlhších súťažiach si človek uvedomí, že naozaj každučký výstrel je dôležitý. Dva odfláknuté päťkové výstrely z druhého dňa ma naozaj teraz mrzeli. Ale zasa bronzová medaila bola pre mňa obrovským úspechom.

1 (43).jpg

S medailou "vo vačku" sa mi už dobre pozeralo na našu poslednú finálovú zástupkyňu - Majku Dobríkovú (PBHB, senior). Po dvoch dňoch bola na peknom 4.mieste, ale s takmer nedosiahnuteľným rozdielom na tretiu. Strata bola 39 bodov. Majka bojovala ako lev a vo finále dosiahla najlepší nástrel zo všetkých finalistiek. 5, 10, 10, 5, 8, 8. Sama ľutovala, že takto nestrieľala počas predchádzajúcich dvoch dní. Ono to predsa šlo! Stratu 39 bodov stiahla šiestimi šípmi na 18 bodíkov. Myslím, že to bol krásny výsledok, konečné 4.miesto. O rok to bude boj o medailu.

.

Celková štatistika medailí:

5 x ZLATO: Ján Kúdela (BB, veterán), Viktória Kormošová (HU, kadet), Málek Jakub (BB, mini), Rastislav Židek (CU, veterán), Kováč Rastislav ml.(HU, mini)

3 x STRIEBRO: Veronika Vilimová (HU, kadet), Kováč Filip (HU, mini), Lévay Tibor (HU, veterán)

3 x BRONZ: Jankovič Peter (CU, veterán), Málek Peter (TRRB, senior), Mlinkovics Alex (BB, mini)

2 x 4.miesto: Dobríkova Mária (PBHB, senior), Szabo Attila (HU, senior)

.

Po záverečnom udeľovaní medailí sme sa rozutekali každý na iný koniec Slovenska. Toto bola veľmi pekná súťaž, s celkom hojným počtom lukostrelcov zo Slovenska. Odviezli sme si 11 medailí. Určite sme hanbu neurobili a určite sa už všetci tešíme na ďalší ročník. A s kopou lukostrelcov sa stretneme na júlových Majstrovstvách Európy HDH IAA v Rakúsku.

Ďakujem všetkým za vzornú reprezentáciu a za vzájomnú podporu!

.

Peter Málek - predseda komunikačnej komisie SLA3D (a hlavne vášnivý lukostrelec)


VÝSLEDKOVÁ LISTINA NA STIAHNUTIE TU


Posted in Reportáže on feb 14, 2017

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba